2014. március 16., vasárnap

Albérlet keresés Manhattanben - 1. rész

Pár napja komolyabban elkezdtünk foglalkozni az albérlet kereséssel. Pár hét múlva ugyanis költöznünk kell.

Az albérlet Manhattanben nem könnyű feladat. Nem ismerjük a kerületeket, az árakat, a lehetőségeinket. A piac nagyon gyorsan pörög, a legtöbb lakás 2-3 nap alatt elkel. Gyorsan kell dönteni. Az árak naponta változnak, olyan a lakáspiac, mint a tőzsde. Szerencsére egy ingatlanközvetítő (broker) - Chris - segít nekünk eligazodni. Tegnap találkoztunk vele először és megnéztünk néhány lakást.

High-rise / low-rise
Manhattanben az első kérdések egyike, hogy magas (high-rise) vagy alacsony (low-rise) társasházban keresünk lakást? A magas társasházak minimum 30-50 emeletből állnak. Érdekes a kilátás, tipikus hollywoodi filmbe illő háttér a nappaliban :) Tegnap megmutattak nekünk egy ilyet, a 33. emeleten van. Nekem egy kicsit idegen, szállodai érzésem volt, nem volt a háznak intimitása. Csináltunk pár fotót a kilátásról.



Ilyen magasan természetesen az autók zaja már nem zavaró, csak a Manhattan fölött cirkáló helikopter forgalom sűrű kicsit :) Ilyen társasházak általában tetőterasszal, fitnesz teremmel vannak felszerelve. Legtöbb külön albérlet közvetítő irodát üzemeltet (leasing office) és saját marketing anyaggal látnak el, ha bemész - pl. amiket tegnap kaptunk:


A másik lehetőség az európai építészeti kultúrához közelebb álló, alacsonyabb társasház. Ezek max 6-7 emelet magasak, nekünk megszokott stílus. Azt hiszem hozzánk jelenleg az alacsonyabb társasház áll közelebb. Meglepő, hogy az árak kb. egyformák a magas és alacsony épületekben.

Prewar / modernebb?
A másik meghatározó kérdés, hogy milyen idős legyen a társasház? Manhattanben az idősebb házakat "prewar" jelzővel illetik. Ezek a lakások a 2. világháború előtt épületek. Szerintem nagyon hangulatosak, én szívesen költöznék ilyenbe, de többektől halljuk, hogy sok a műszaki probléma ezekkel, olykor csótányok/rágcsálók is jobban előfordulnak ezekben a házakban. Itt egy utcakép pre-war házakkal:


Mi jelenleg modernebb épületekben keresünk lakást, ezek sajnos kicsit drágábbak a régi, prewar lakásoknál.

Kerület
Manhattanen belül több kerületet is megjelöltünk, igyekszünk a férjem munkahelyétől gyalogtávolságban megközelíthető részeken keresgélni. Eddig Chelsea, Hell's Kitchen és a Colombus Circle környékén nézelődtünk. Ez elég hatalmas területet jelent, és sajnos az utcák között óriási eltérés van. A városkép nagyon gyorsan változik a kerületeken belül is. Ma utcáról utcára sétáltam és kerestem a jobb környékeket. Nekem nagyon fontos, hogy az utca tiszta, ápolt legyen. Ne legyen építkezés (ami kb. itt minden 2. utcában volt ma, vagy csatornázás folyt, vagy társasházat renováltak). Természetesen sokkal jobb érzés olyan utcában sétálni, ahol fák sorakoznak két oldalon. Fontos lenne, hogy a környéken ne legyen magas ház, mert az beárnyékol a napfénytől (és a telefon térerőtől :)

Egy idő után azonban ezek a prioritások megszűnnek. Szembesül az ember azzal, hogy nem talál olyan lakást, amely zajban, elhelyezkedésben, árban megfelel. Chelsea-t és a Colombus Circle környékét kizártuk az árak miatt, Hell's Kitchen megmaradt és próbáltuk kibővíteni a megcélzott környékeket. Ez utóbbi próbálkozásunk azonban szintén hiábavalónak bizonyult, mivel mind East Village, mind Greenwich Village, mind az Upper East lényegesen drágábbnak bizonyult. Szintén meglepő, de Brooklyn Manhattan árait is meghaladja már manapság:
http://www.dnainfo.com/new-york/20130117/williamsburg/brookyln-rents-so-high-theyre-forcing-residents-manhattan-report-says

Portaszolgálat
Sok társasházban portaszolgálat működik. Nekünk nem szükségszerű, bár úgy tűnik, hogy az albérleti árat jellemzően ez nem befolyásolja. Azért jó a portaszolgálat, mert az internetes rendelést átadják neki (itt nagyon sokan és sokat vásárolnak interneten).

Méret
Mi kis alapterületű lakást keresünk, 1 hálószoba és nappali-amerikai konyha bontásban. Itt négyzetlábban (square feet) számolnak négyzetméter helyett, az átváltáshoz a négyzetláb kb. 10%-át kell venni. Kb. 40-50 négyzetméteres lakásokat néztünk.



Árak
Az albérleti díjak itt jellemzően tartalmazzák a rezsiköltséget is, nekünk csak az áramszámlát és az internet-kábel tv díját kellene fizetnünk. Maga az albérleti díj a fizetés viszonylatában nagyon magas. Szerencsénkre azonban az albérleti díj nem a mi költségünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése